donderdag 2 september 2010

Minder auto’s in de binnenstad om goed te leven en te werken in Brussel

'Minder auto's in de binnenstad', dat is wat een samenwerkingsverband van verscheidene organisaties, bedrijven en scholen uit Brussel Centrum vragen. Op de 'Europese dag zonder auto' - dat is een afgesproken dag in verscheidene Europese landen om de wagen die dag op stal te laten - ijveren zij voor een beperking van het aantal wagens, die elke dag de kleine oppervlakte van het centrum binnendringen.

Reeds gedurende enige jaren bestaat er een mobiliteitsplatform in de binnenstad. Dit samenwerkingsverband vraagt een verkeersvriendelijke binnenstad en organiseert daartoe jaarlijks een mobiliteitspicknick tijdens de week van de vervoering. Een bijkomend aandachtspunt dit jaar is de uitnodiging aan de beleidsverantwoordelijken van het Brussels Gewest om in de planning huisvesting, mobiliteit en werkgelegenheid beter op elkaar af te stemmen, zodat overbodige autokilometers kunnen worden vermeden.

Op woensdag 22 september vragen ze aan de pendelaars en de inwoners van Brussel om de daad bij het woord te voeren: ze willen de week van de vervoering afsluiten door niet alleen op de autoloze zondag de auto uit de stad te bannen, maar ook op een weekdag het autoverkeer te vermijden. Om één en ander kracht bij te zetten nodigen ze iedereen uit op een aantal initiatieven die plaats vinden in en rond het mooie Bloemenhofplein, dat op 500 meter van de Beurs ligt (metro Beurs of metro Sint-Katelijne).

's Morgens is er een mobiliteitsstand met ontbijt in het verbondsgebouw van het ACV, Pletinckxstraat 19. Om 11u heeft de ontmoeting plaats met Staatssecretaris Dhr Christos Doulkeridis, waarbij het BRC-Memorandum en de eisenbundel inzake duurzame mobiliteit en nabijheid van huisvesting worden overhandigd.
Vanaf 's middags is iedereen welkom op het Bloemenhofplein voor een gezellige mobiliteitspicknick op het Bloemenhofplein. Daar stelt het mobiliteitsplatform zijn 10-puntenprogramma voor met betrekking tot de wagens in de stad. Het Solar-team van groep T stelt zijn racewagen op basis van zonne-energie voor, en Cambio en Villo hebben er een stand om hun initiatief kenbaar te maken aan het grote publiek.Voor de kinderanimatie staan de begeleiders van de Buiteling paraat
Minister Brigitte Grouwels, Staatssecretaris Bruno De Lille en Schepen Christian Ceux van de stad Brussel zullen om 13u een korte reactie geven op het 10-puntenprogramma van de initiatiefnemers.

Mobiliteitspick op het Bloemenhofplein op donderdag 22 september 2010 van 12u tot 19u.
Meer info: Pol Arnauts - 02/557 87 72 - pol.arnauts@compaqnet.be,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten