donderdag 2 september 2010

Wereldwijde solidariteit met de UPS – collega’s in Turkije


Al maanden probeert de vakbond TÜMTIS een vakbondsdelegatie op te richten bij het Turkse filiaal van UPS. De houding van de directie is bijzonder te noemen, maar zeker niet in positieve zin.

Zo werden al 150 werknemers afgedankt, nadat bekend werd dat ze lid geworden waren van de vakbond. En dit zonder respect voor de wettelijke procedures. Daarnaast worden de werknemers, die wel nog in dienst zijn, geïntimideerd en onder druk gezet opdat ze geen lid zouden worden. Sommigen werden zelfs gedwongen om ontslag te nemen.

Op 2 juli is het conflict geëscaleerd. In de stad Izmir heeft een manager van een subcontractor zijn wapen boven gehaald en geschoten. (in aanwezigheid van een notaris). ITF (internationale transportvakbond) heeft reeds contact opgenomen met het lokale UPS- management, de eerste minister van Turkije en de CEO van UPS, maar dit bleef tot nu toe onbeantwoord.

Op 1 september vonden er daarom in de hele wereld solidariteitsacties plaats. In de Belgische afdeling te Diegem circuleert er met groot succes een petitie voor steun aan de Turkse collega’s.
Als de houding van UPS niet verandert, zullen zeker nog nieuwe acties nodig zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten