vrijdag 28 september 2012

759,4 miljard euro!

Op ManiFiesta, het jaarlijkse feest van de solidariteit in Bredene, georganiseerd door het weekblad Solidair en Geneeskunde voor het Volk, hield Marie-Hélène Ska, nationaal secretaris van het ACV op zaterdag 22 september 2012 een toespraak. Marie-Hélène Ska onderstreepte dat het ACV al jaren aanklaagt dat het deel van de lonen in de toegevoegde waarde vermindert. Dat is een sterk signaal van de machtstoename van de factor kapitaal in verhouding tot de factor arbeid. Hieronder de speech .






759,4 miljard euro!
 
 
Dat bedrag geeft de Nationale Bank aan als het netto financieel patrimonium van de Belgen. Als men bij dit cijfer het vastgoedpatrimonium van onze landgenoten toevoegt, dan bedraagt de gemiddelde rijkdom van de Belg 169.000 euro. Dat is dubbel zoveel als in 1997.
 
Einde 2011 kondigde de regering Di Rupo aan, dat er 11 miljard moest bespaard worden in 2012. Dit is anderhalve keer het budget voor het onderwijs van de Franse Gemeenschap. Ondertussen gaat het speculeren maar voort, de winsten die de particulieren realiseren worden nog steeds niet belast. 40 managers van de AB Inbev ontvingen in 2011 bonussen voor een bedrag van 1 miljard euro.
 
Bernard Arnault verdient “slechts” 1,7 miljoen euro per jaar, maar kan daar bovenop nog rekenen op 2,7 miljoen euro variabele lonen en 6,3 miljoen aan opwaarderingen van aandelen of stockopties. Dit choqueert, maar naar het schijnt is de privélogica zo, dat deze praktijken de individuele verdiensten belonen!
 
Het ACV klaagt al jaren het feit aan, dat het deel van de lonen in de toegevoegde waarde vermindert, een sterk signaal van de machtstoename van de factor kapitaal in verhouding tot de factor arbeid.
 
Wie is er bang voor een vermogenskadaster?
 
Wie wil er niet horen van een belasting op de financiële transacties?
 
Wie heeft er schrik van een echte belasting op het geheel van de inkomens?
 
Ik niet en jullie ook niet.
 
Wie profiteert op een schandalige manier van het systeem van notionele intrestaftrek? Ik niet en jullie ook niet.
 
Wie weigert de opheffing van het bankgeheim?
 
Volgende week zullen wij in Brussel zijn, als antwoord op de oproep van de verenigingen die strijden tegen de armoede. Wij eisen dat de gepensioneerden, de gehandicapten, de werklozen krijgen waar zij recht op hebben: uitkeringen in overeenkomst met het levensniveau van de actieve mensen. De kosten voor 2013: 286 miljoen euro min 40 % die aangeslagen werden door de regering. Zelfs dit wordt momenteel in vraag gesteld door een steeds arroganter patronaat.
 
785 euro per maand. Dat is de werkloosheidsuitkering voor een alleenstaande. Kan hij/zij hiermee een waardig leven leiden? Hoeveel kinderen leven er momenteel in een familie met hoge armoederisico’s? 18,5 %, bijna één op vijf. Een rechtvaardige politiek is een politiek waarbij ieder bijdraagt volgens zijn mogelijkheden en middelen en niet volgens zijn goesting. Wij moeten deze onrechtvaardigheden blijven aanklagen en aantonen dat er andere keuzes mogelijk zijn.
 
Voor het ACV is de weg duidelijk:
  • Een echte aanpak van de fiscale fraude.
  • Opheffing van het bankgeheim.
  • Invoering van een rechtvaardige belasting op de meerwaarden en op de aandelen.
  • De kwestie van de progressieve belasting voor de rijksten moet dringend opnieuw op de agenda worden geplaatst.
  • Een dringende herziening van de talloze fiscale verminderingen.
  • Herbekijken van de impact van de notionele intrestaftrek op de werkelijke economie.
 
 Op Europees niveau strijden wij:
  •  Tegen de fiscale dumping.
  • Voor de invoering van een belasting op de financiële transacties.
  • Laat ons actief strijden voor een versterking van de financiële doorzichtigheid en laat ons onze fiscale en juridische administraties voorzien van middelen van de 21e eeuw, zodat iedereen gelijk is voor de wet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten