maandag 17 september 2012

Elektriciteits- en gasfactuur los van de olieprijs

Het ACV is tevreden met het voorstel van de CREG om de elektriciteits- en gasfactuur los te koppelen van de olieprijs. Het ACV dringt hier al maanden op aan.


Mathieu Verjans, nationaal secretaris van het ACV: “Sinds de vrijmaking van de elektriciteit- en gasmarkt in België zijn de leveranciers volledig vrij om hun prijzen vast te stellen. Voor de meerderheid van de contracten doen ze dit echter nog steeds op basis van oude parameters waarin de olieprijs sterk doorweegt. Als de olieprijs stijgt, betalen de huishoudens dus onmiddellijk meer voor hun elektriciteit en gas. Terwijl de kosten van de producenten niet in dezelfde mate stegen. Het gros van onze elektriciteit komt uit afgeschreven kerncentrales en van centrales op gas en steenkool. Stijgende olieprijzen betekenen dus vooral stijgende winsten voor de elektriciteitsproducenten en gasleveranciers.”

Het ACV wijst echter ook op de impact van de transport- en distributienettarieven op de elektriciteitsprijs . De transporttarieven van het hoogspanningsnet werden gevoelig verlaagd, onder andere door het schrappen van de federale bijdrage voor het klimaatbeleid. De distributienettarieven stegen daarentegen sterk, onder andere door de zonnepanelen, en worden nu op een constant niveau gehouden. Er zijn echter aanzienlijke investeringen in het netwerk nodig. Ook ons sociaal en hernieuwbaar energiebeleid, waar niemand het belang van kan ontkennen, wordt voor een stuk via deze tarieven betaald. Dit alles zal wellicht een opwaartse druk hebben op deze beide tarieven. Het is van het grootste belang dat de CREG de juiste stijging van beide tarieven beoordeelt en goedkeurt.

Nog belangrijker is te weten ‘wie’ er meer of minder betaalt. We zien dat men de factuur steeds meer en meer doorschuift naar de huishoudens. De energiefactuur weegt in het gezinsbudget zeer zwaar door. Zeker bescheiden inkomens voelen dit in grotere mate. Het spreekt voor zich dat de concurrentiepositie van de bedrijven niet onderuit gehaald mag worden door onredelijke energieprijzen. Maar over een eerlijke verdeling van de inspanning tussen huishoudens en bedrijven vindt vandaag geen open en transparant publiek debat plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten