maandag 17 september 2012

Nieuwe algemene cao tijdkrediet vanaf 1 september van kracht


Vanaf 1 september zijn de nieuwe afspraken rond tijdkrediet van kracht. Vakbonden en werkgeversorganisaties maakten die nieuwe afspraken in de Nationale Arbeidsraad (NAR). Deze nieuwe cao was nodig om de rechten op een uitkering, waarin de regering zwaar bespaarde, te laten sporen met de rechten ten opzichte van de werkgever.

Deze besparingsoperatie blijft het ACV zwaar op de maag liggen. We moeten langer werken, maar tegelijk werd bijvoorbeeld stevig gesnoeid in de landingsbanen die net moeten bevorderen dat werknemers langer aan de slag blijven op deeltijdse basis.

Toch is Mathieu Verjans, nationaal secretaris van het ACV en onderhandelaar in de NAR, vrij tevreden over de nieuwe cao tijdkrediet:
 
“Ondanks de besparingen zijn de rechten op tijdkrediet in de nieuwe cao vrij goed overeind zijn gebleven. Dat is belangrijk, want heel veel mensen gebruiken tijdkrediet om bijvoorbeeld arbeid en zorg te combineren. Via de voorjaarsonderhandelingen met regering en werkgevers hebben we ook correcties bekomen op wat de regering aanvankelijk had voorgesteld. Met overgangsmaatregelen voor mensen die al eerder keuzes hadden gemaakt.”

Op sommige punten werden met de nieuwe cao zelfs verbeteringen bereikt. Zo kan de overstap van ouderschapsverlof naar tijdkrediet nu in alle gevallen naadloos gemaakt worden. En je kan nu ook 8 jaar viervijfden gaan werken. In de oude regeling was dat maar 5 jaar. Het interprofessionele basisrecht op tijdkrediet, nu beperkt tot 1 jaar voltijds of 1 jaar deeltijds, wordt ook versterkt. Het wordt 1 jaar voltijds of 2 jaar deeltijds, aangevuld met extra-kredieten voor zorg of opleiding, zonder dat daarvoor nog een sector-cao nodig is.
 
Mathieu Verjans wijst er ook op dat het tijdkrediet een belangrijke richting voor het sociaal overleg aangeeft:
 
“Het ACV wil permanent werken aan nieuwe vormen van flexibiliteit op maat van werknemers. We gaan dan steeds voor algemene, collectief onderhandelde afspraken. Om de vrijwilligheid van in te stappen in welk systeem dan ook te waarborgen. Uit bezorgdheid over bv. de opbouw van pensioenrechten. Om te voorkomen dat te flexibel werken het welzijn schaadt. Dat algemene afsprakenkader moet dan verder in overleg tussen werknemers en werkgever in de onderneming ingevuld worden. Bijvoorbeeld om 4/5 te gaan werken en dagelijks een uurtje vroeger te stoppen. Die nadruk op collectieve afspraken is geen overbodige luxe. Er is bijvoorbeeld nog altijd geen definitieve regeling voor de gelijkstelling voor het pensioen. Zodat er na negen maand nog altijd geen rechtszekerheid is voor de mensen die instappen in het tijdkrediet of in een landingsbaan. En ook voor de 4de maand ouderschapsverlof zonder uitkering is er nog altijd geen regeling inzake gelijkstelling voor het pensioen. “
 
 
Het ACV kreeg de voorbije maanden heel veel vragen over de nieuwe regels rond tijdkrediet. Daarom is de gloednieuwe gids ‘Tijdkrediet en loopbaanvermindering in de privésector’ te raadplegen op www.acv-online.be Het ACV zal binnenkort ook een online simulatie tijdkrediet lanceren. Met deze simulator zal je kunnen nagaan wat je specifieke rechten zijn. En wat dit betekent voor je inkomen.
 
De nieuwe cao tijdkrediet samengevat
 
1. Een interprofessioneel recht op 12 maanden tijdkrediet zonder motief
  • op te nemen als 1 jaar voltijds, 2 jaar halftijds tijdkrediet of 5 jaar 1/5 vermindering, of een equivalente combinatie van deze stelsels.
  • Voor de opnamemodaliteiten gelden de huidige bepalingen inzake aanvraagprocedure, drempels, eventueel uitstel, … waarbij de huidige afspraken op sector- of ondernemingsvlak behouden blijven.
  • Dit recht kan indien gewenst zonder uitkeringen uitgeoefend worden. (bijvoorbeeld om tijdelijk elders te gaan werken)
 
2. Een interprofessioneel recht op 48 maanden tijdkrediet met motief, voor de zorg van een zwaar ziek minderjarig kind of een gehandicapt kind tot 21 jaar
  • Op te nemen als vol- of halftijds tijdkrediet, of als 1/5 vermindering;
  • Ook hier gelden in de bestaande opnamemodaliteiten,
  • … tenzij dit verlof wordt aangevraagd aansluitend op het thematische verlof, wat vaak het geval zal zijn. In dergelijk geval is de drempel de eerste zes maanden van het tijdkrediet niet op hen van toepassing, waardoor zij rechtstreeks aansluitend op het thematisch verlof in het tijdkrediet kunnen instappen.
  • Ook dit recht kan indien gewenst zonder uitkeringen uitgeoefend worden.
3. Het recht op 36 maanden tijdkrediet met motief, voor de zorg voor een kind tot 8 jaar, palliatieve zorgen, de zorg van een zwaar ziek gezins- of familielid, of voor opleiding:
  • Een interprofessioneel recht indien het wordt opgenomen als 1/5 vermindering, naast het recht op de 12 maanden zonder motief. In totaal komt dit neer op een interprofessioneel recht van maximaal 8 jaar 1/5 vermindering.
  • Een recht vastgesteld bij sector- of ondernemingscao indien het wordt opgenomen als vol- of halftijds tijdkrediet. Bestaande sector- en ondernemingscao’s gesloten in het kader van cao nr. 77bis, zullen gelden in toepassing van dit artikel, en moeten niet heronderhandeld worden. Samen met het recht op de 12 maanden tijdkrediet zonder motief, is hierdoor in totaal maximaal 4 jaar volledige onderbreking mogelijk ( 12 m + 36 m) of maximaal 5 jaar halftijds tijdkrediet (24 m + 36 m).
  • Ook hier gelden de bestaande opnamemodaliteiten, met opnieuw de uitzondering voor de opname van het tijdkrediet aansluitend op het thematische zorg- of palliatief verlof (drempel niet van toepassing).
  • Dit recht kan niet worden opgenomen in combinatie met een reeds bestaande niet-toegelaten bezoldigde activiteit of met een uitbreiding van die activiteit als werknemer of zelfstandige.
  • De combinatie van de rechten op de 36 maanden en de 48 maanden blijft beperkt tot 48 maanden.
  
4. Het recht op een landingsbaan, inclusief de bekomen reparaties: (interprofessioneel, met uitzondering van de loopbaan van 28 jaar)
  • Vanaf 55 jaar 1/5 of ½ vermindering, voor werknemers met een loopbaan van 25 jaar;
  • Voor zware beroepen: 1/5 vermindering vanaf 50 jaar;
  • Bovendien voor zware beroepen die tevens knelpuntberoepen zijn: ½ vermindering, overeenkomstig het akkoord in het beheerscomité RVA;
  • Na 28 jaar loopbaan vanaf 50 jaar: 1/5 vermindering, op voorwaarde van een sectorcao, met evaluatie in de NAR.
  • In ondernemingen in herstructurering of moeilijkheden: 1/5 en ½ vermindering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten