dinsdag 23 oktober 2012

Outplacement voor alle ontslagen werknemers


Het ACV stelt al zeer lang voor om het recht op outplacement uit te breiden tot alle werknemers die ontslagen worden. Dat VDAB topman Fons Leroy dit idee nu ook steunt, is positief. In een aantal sectoren is outplacement trouwens al een recht voor alle werknemers.

Voor het ACV is deze discussie echter ruimer dan enkel het bereik. Het ACV stelt vast dat het soms ook schort aan de kwaliteit van outplacementbegeleiding. Er moet dus ook op kwaliteitsbewaking van outplacement gewerkt worden.

De kost van outplacement blijft de verantwoordelijkheid van de werkgever. In het Belgische ontslagrecht, dat vanuit Europees perspectief hyperflexibel is, blijft het uitgangspunt dat de werknemer die ontslagen wordt zijn of haar opzegtermijn presteert. En bijgevolg productief blijft. En daarvoor dan ook vergoed wordt. De opzegvergoeding kan dus niet voor het uitbetalen van outplacement gebruikt worden. Indien verdere prestaties niet aan de orde zijn, wordt de opzegtermijn uitbetaald. Dit is echter steeds de keuze van de werkgever.

Als de werkgever die overgaat tot ontslag insolvabel zou zijn en geen outplacement zou kunnen betalen, moeten werknemers wel kunnen rekenen op een overheidstussenkomst voor outplacement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten