maandag 21 juni 2010

Afscheid van een militant bedrijf

Logistics Ternat is ‘het verhaal van een aangekondigde sluiting’. Eind juni kwam er een eind aan dat verhaal. Enerzijds liep het contract met de eigenaar van het verouderde bedrijfsgebouw af, anderzijds werd een punt gezet achter het contract met Carrefour. Depots in Nijvel en Kontich leveren voortaan de ‘droge voeding’ aan de Carrefour-winkels.

Het verhaal in Ternat begon in 1964, in de tijd van ‘de Priba’. In 1999 werkten er nog 800 mensen op de site.
Logistics Ternat had een ervaren vakbondsdelegatie die het probleem lang op voorhand in de ondernemingsraad aankaartte. Toen een duidelijke stellingname van de directie uitbleef, riepen de vakbonden het personeel op om actie te voeren. Die oproep viel niet in dovemansoren. Wekenlang werden de hypermarkten van Carrefour niet bevoorraad. Maar op 24 februari 2010 viel het verdict. Eén dag na de buitengewone ondernemingsraad bij Carrefour.
“Het beste sociaal plan is het openhouden van Logistics”, luidde het motto van de bonden. Uiteindelijk lukte het niet om het depot te redden. De vakbonden veranderden het geweer van schouder en stelden de werkgever voor zijn verantwoordelijkheid. De toekomst van de werknemers moest maximaal gegarandeerd worden.
Het sociaal plan steunt op drie pijlers: brugpensioen op 50 jaar, een andere job in Nijvel of Kontich of een goede vertrekregeling. Er werd stevig onderhandeld met de werkgever. Voor elke werknemer is de sluiting van zijn bedrijf een zware klap.

Cruciaal in het hele verhaal was de vakbondswerking in het bedrijf. Logistics had sterk geschoolde vakbondsafgevaardigden. Er was een goede samenwerking tussen de LBC-NVK en de BBTK. De militanten werden elke dag geïnformeerd. En voor het personeel waren er elke week vergaderingen. De bonden hadden ook een stok achter de deur: ze wilden maximaal onderhandelen maar ook actievoeren als het niet anders kon.
Het verhaal eindigde niet helemaal op 30 juni. De vakbond blijft de mensen van Logistics Ternat volgen in hun zoektocht naar ander werk. Het gaat om ervaren werknemers die toekomstperspectieven hebben. Hier mogen geen slachtoffers vallen.
De vakbond blijft bereikbaar voor de ex-personeelsleden van Logistics. Via een website, e-mail en telefoon. Elke werknemer is lid van de vakbond. De mensen van Logistics voelen zich dan ook gesteund door de vakbond, zeker nu het kapitaal zo keihard toeslaat.

Jan Dereymaeker (Secretaris LBC-NVK)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten