maandag 14 juni 2010

Zonder zwarte schermen toch een duidelijk signaal

Op 9 juni was het aanbod op de zenders van VRT zeer beperkt. Enkel het Nieuws en Oog in Oog kwamen op de buis, voor de rest kon de kijker enkel kijken naar vervangingsprogramma's. Dit alles was het gevolg van een 24 urenstaking. Ook de radiozenders staakten mee.
De vakbonden van de VRT hebben zich de voorbije acht maanden ten volle ingezet om te komen tot een redelijk en aanvaardbaar besparingsplan.
Hun middelen hiervoor waren dialoog en overleg.
Maar het onderhandelingsparcours is nu wel degelijk achter de rug. Vakbonden en directie kunnen vandaag aantonen dat maximale efficiëntie bij de VRT tegen eind 2011 voor een besparing van € 43 miljoen zorgt. Dat komt overeen met bijna 10% op de totale begroting van de VRT !
Met die maximale inspanning draagt de VRT veel meer dan andere diensten zijn steentje bij tot de begrotingsdoelstellingen die de Vlaamse regering tegen eind 2011 wil realiseren. In zijn mededeling van 2 juni erkent de Vlaamse regering dat verdere besparingen het programma-aanbod van de VRT zouden aantasten. En dan zwijgt de Vlaamse regering nog over het verdwijnen van 245 arbeidsplaatsen als gevolg van een dergelijke draconische besparing.
Dat heeft natuurlijk ook ongewenste gevolgen voor de Vlaamse mediagebruikers. Om maar te zwijgen over de tewerkstelling in de Vlaamse audiovisuele sector. Het noodzakelijke debat over de rol en opdracht van de openbare omroep werd echter niet gevoerd, zodat de huidige besparingen een ernstige hypotheek vormen voor de toekomst van de VRT.
Met die boodschap hebben de vakbonden van de VRT in de voorbije weken ook nog een succesvolle publieksactie gevoerd. Op allerlei openbare plaatsen in het hele Vlaamse land werden symbolische VRT-aandelen verspreid en er werden korte videoboodschappen opgenomen. De website www.hartenzielvandevrt.be is een permanent bindmiddel tussen de vakbonden van de VRT en de Vlaamse mediagebruikers.
De Raad van Bestuur van 31 mei en de persmededeling van de Vlaamse regering van 2 juni openen geen enkel perspectief om tot een redelijke en evenwichtige besparingsdoelstelling voor de VRT te komen. Daarom hebben de vakbonden een personeelsvergadering bijeengeroepen. Omdat er op dit moment geen aanwijzingen of concrete signalen zijn dat de oorspronkelijke besparingsdoelstelling van € 65 miljoen wordt bijgesteld, organiseerden de vakbonden van de VRT op woensdag 9 juni een algemene 24-urenstaking.




Meer infomatie: brief van Servaas Lecomte, Algemeen Sectorverantwoordelijke ACV-Transcom Cultuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten