maandag 14 juni 2010

Gemiste goal voor werknemers

Het is weer zo ver. Eens om de 4 jaar staan alle groten der voetbalaarde oog in oog met elkaar. De Wereldbeker voetbal 2010 in Zuid-Afrika is begonnen.
Voetbal is een feest, maar er zijn ook scherpe randjes aan de medailles. Of zeggen we beter aan de ballen.

De Fairtrade Labeling Organization certificeert voetballen in Sialkot sinds 2002. Maar er is tot op heden geen minimumprijs bepaald. De fairtrade-premie ging ook nog eens naar beneden, van 15% naar 10%, in 2005.
Daarnaast hebben werknemers geen toegang tot auditrapporten of verbeteringsplannen. Onderzoek van ILRF in 2009 bij 4 gecertificeerde bedrijven (Anwar Khawaja Industries, Silver Star Enterprises, Talon Sports en Vision Technologies Corporation) toont schendingen van de arbeidsnormen. Hier kunnen de werknemers niet tegen optreden aangezien er geen klachtenprocedure is. Daarnaast gaat het systematisch gebruik van tijdelijk werk in tegen het principe van werkzekerheid en kwaliteitsvolle jobs.

Al deze wantoestanden en nog veel meer werden beschreven in "Missed the Goal for Workers: The Reality of Soccer Ball Stitchers in Pakistan,India, China and Thailand", een rapport van International Labor Rights Forum.

De Schone Kleren Campagne wilt graag hier jullie aandacht opvestigen. Maar niet enkel die van jullie, ze hebben ook een open brief naar Joseph Blatter, voorzitter van FIFA gestuurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten