dinsdag 8 juni 2010

Witte woede trekt door Brussel

Meer dan 12.000 vakbondsmilitanten stapten deze voormiddag op in een mars voor de non-profitsector, beter bekend onder de naam Witte Woede. De betoging startte omstreeks 10u30 aan het Noordstation en eindigde met een hapje en een drankje op het Shumanplein. Daarna konden de militanten genieten van het zonnetje in het Jubelpark en de verschillende toespraken en optredens die daar gehouden werden.

Om de 5 jaar worden de non-profitakkoorden afgesloten met de regering. Deze akkoorden zijn uiterst belangrijk voor de zorgsector en omvatten oa. de arbeidsvoorwaarden, loon, rimpeldagen, attractiviteitspremie,…

De voorbereiding verliep deze keer op een totaal andere manier. De drie vakbonden deelden in het najaar van 2009 enquêtes uit om te onderzoeken wat er onder het personeel leeft. De resultaten werden in februari overgemaakt aan de verschillende regeringen van ons land. De vakbonden vragen onder meer betere loon- en arbeidsvoorwaarden, meer personeel en maatregelen voor de aantrekkelijkheid van de tewerkstelling in de non-profitsector. De komende jaren zijn ook tienduizenden nieuwe arbeidskrachten nodig om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.

De Vlaamse regering heeft tot op heden geen antwoord gegeven. Ook de Federale regering bleef in de voorbije maanden angstvallig stil. De val van de regering was hiervoor natuurlijk deels verantwoordelijk. Met de verkiezingen van 13 juni in zicht, is het moment dan ook aangebroken om actie te voeren. Vele militanten vonden dit ook en zakten massaal af naar Brussel.
In onze fotospecial kan je de militanten van het AZ Jan Portaels Vilvoorde volgen tijdens deze optocht. Maar ook andere militanten en centrales konden niet ontsnappen aan de lens van onze fotograaf.

Het fotoverslag vind je hier



Voor meer informatie kan je terecht op www.wittewoede.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten