vrijdag 7 november 2008

ACV samen met universiteiten in Staten-Generaal van Brussel

Deze middag werd in het treinstation Brussel-Congres het drietalige platform ‘Staten-Generaal van Brussel’ voorgesteld aan de pers. De talrijk opgekomen perslui kregen in de kleine expositie-ruimte naast de treinsporen voornamelijk uitleg van de vertegenwoordigers uit de academische wereld. Onder meer Paul De Knop, rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), vertelde er waarom de Brusselse universitaire wereld zijn medewerking verleent aan dit platform van het Brussels maatschappelijk middenveld.


Dit platform stelde zich in het voorjaar reeds aan de pers voor. Het ACV is met haar vertegenwoordiger Myriam Gérard één van de tien leden. Wie de andere leden zijn, kan je hier consulteren.

De Staten-Generaal van Brussel wil in eerste instantie de vele bestaande studies over Brussel verzamelen en synthetiseren. Om en bij de honderd wetenschappers uit de Facultés Universitaires Saint-Louis (FUSL), de ULB en de katholieke universiteiten KUL en UCL werken hiervoor samen en legden 16 thema’s vast.

Elk thema wordt gecoördineerd door een professor en samengevat in een fiche van vijf à zes pagina’s die je zal kunnen downloaden via statengeneraalvanbrussel.be , de nieuwe website van het platform.

Het thema ‘werk en activiteiten’ wordt bijvoorbeeld gecoördineerd door Christian Vandermotten (ULB), ‘Mobiliteit’ door Michel Hubert (FUSL), ‘Sociale ongelijkheid’ door Chris Kesteloot (KUL) , ‘huisvesting’ door Nicolas Bernard (FUSL) en ‘Onderwijs’ door Rudi Janssens (VUB). Ook de VUB-professoren Kris Deschouwer (‘Stedelijke Bestuur’) en Eric Corijn (‘Brussel als internationale stad’) die onlangs nog gastspreker was tijdens de 25ste verjaardag van het Brusselse ACV, nemen een thema voor hun rekening.

In een tweede fase wordt er over de fiches van de thema’s gedebatteerd op 8 maandagavonden van januari 2009 tot maart 2009. Op deze debatten zullen honderden verschillende groeperingen, verenigingen, collectieven en federaties uit Brussel uitgenodigd worden. Ook individuele burgers zullen zich via de website kunnen inschrijven om deel te nemen aan het debat. Deze debatten hebben onder meer plaats in de cultuurcentra KVS, de Kaaistudio’s en de Markten.

Op 20 en 21 maart 2009 volgt een colloqium in de KVS en in het Théâtre National waarop een consensustekst zal voorgesteld worden.

Op zaterdag 25 april 2009 wil het platform in een plenaire zitting haar visie voor het stadgewest bekend maken aan pers, publiek en politici. Want het einddoel is wegen op de electorale agenda en op het toekomstige regeringsprogramma omdat het in juni van volgend jaar gewestverkiezingen zijn.

Alain Deneef, woordvoerder en met zijn vzw motor van de Staten-Generaal van Brussel, benadrukte op de persconferentie dat geen enkele van de betrokken leden van het platform zich kandidaat zal stellen met de volgende politieke verkiezingen.

Lees reacties over de Staten-Generaal van Paul De Knop, Eric Corijn, Alain Deneef en Myriam Gérard hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten