maandag 10 november 2008

Vakbondsmilitant naar het ziekenhuis na actie bij Carrefour in Kraainem

Een kat- en muisspel, hard tegen hard, zo omschreef de pers de vakbondsactie van deze voormiddag aan de Carrefourwinkel in Kraainem. De vakbonden hielden uiteindelijk tot 11 uur de winkel dicht. Op verzoek van de gerechtsdeurwaarder werd de politie (met het waterkanon) ingezet. Bekijk hier de beelden (VRT).

“Net als bij de actie van zaterdag in Sint-Pieters-Leeuw heeft de politie ons weggeduwd”, laat Kristel Van Damme (foto) van aan het stakingspiket weten. “Een militant kwam daarbij ten val en is afgevoerd naar het ziekenhuis, hij heeft nu blijkbaar problemen in de nek”, zegt de vakbondssecretaris van de christelijke bediendebond.

Het conflict bij Carrefour sleept al lang aan. De bonden willen dat de hypermarkt Blauwe Toren in Brugge in het paritair comité van de grootwarenhuizen wordt onder gebracht. En vandaar voeren ze solidariteitsacties aan andere Carrefourwinkels. Dat uitgerekend de mensen aan die stakingspiketten, die opkomen voor een ander, opgepakt worden door de politie, is zeer bedenkelijk en aanvechtbaar. Afgelopen zaterdag werd aan de Carrefour in Sint-Pieters-Leeuw vakbondsvrouw Maria Vindevoghel opgepakt en twee uur aangehouden door de politie.

Het hof van Cassatie heeft in 1997 uitdrukkelijk erkend dat het plaatsen van stakersposten deel uitmaakt van het stakingsrecht. Voor zover de stakerspost zich beperkt tot het overtuigen van niet-actievoerders en het plegen van geweldloos verzet, is deze toegelaten. Als de mensen van de stakerspost klanten aanspreken zoals afgelopen zaterdag in Sint-Pieters-Leeuw dan is dit dus toegestaan. Ook al is er een juridische uitspraak (een beschikking) van de rechter dat klanten, werknemers en leveranciers niet mogen tegengehouden worden.

Het is niet omdat de gerechtsdeurwaarder met een beschikking van de rechter staat te zwaaien dat een stakingspiket moet worden opgebroken. Ondanks het feit dat de gerechtsdeurwaarder betaald wordt door Carrefour moet hij voor elke individu aan de stakerspost klaar staan om de nodige uitleg te verschaffen over de gerechtelijke procedure. Zijn (onpartijdige) houding is daarbij van groot belang. De houding van gerechtsdeurwaarder Philippe Bourdeaud’hui afgelopen zaterdag in Sint-Pieters-Leeuw is dan ook vatbaarbaar voor discussie. Hij stelde zich arrogant op ten aanzien van de actievoerders en provoceerde de stakers.

Bekijk hier de fotoreportage van het vredig stakingspiket bij Carrefour in Kraainem (vóór 11u).

'Mag de rechter stakersposten verbieden om werkwilligen tegen te houden?' dat is de poll-vraag van deze week in Ter Zake. Je kan je stem uitbrengen en je keuze motiveren op terzake.be .
'Mogen rechtbanken verbieden dat vakbonden privébedrijven blokkeren?' is een bijvraag die gesteld wordt door het duidingsmagazine op Canvas. Meer dan 250 kijkers reageerden al. Jij ook?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten