donderdag 16 oktober 2008

Carrefour in oorlog met vakbonden

Distributieketen Carrefour doet aanstaande woensdag 22 oktober een nieuwe winkel ‘met korting’ open in Brugge. Het gaat hier niet over de prijzen, maar over de arbeidsvoorwaarden van het personeel (-25 % loon).

De nieuwe hypermarkt Blauwe Toren in Brugge creëert 150 nieuwe jobs en Carrefour brengt de winkel via een juridische constructie onder in het paritair comité 202.01 van de zelfstandige kleinhandel. Terwijl het thuis hoort in het paritair comité 312. Dat betekent onder meer minder loon voor het personeel, 1,5 uur per week meer werken, 40 zondagsopeningen zonder extra loon, geen syndicale delegatie of premie, werkweken van 6 dagen en geen recht op vrije zaterdagen.

“Carrefour opent de nieuwe winkel als een franchisewinkel. Meer zelfs, Carrefour opent die winkel als een onechte franchisewinkel, want de aandeelhouder is Carrefour en nog eens Carrefour”, zei Chris Van Droogenbroeck (LBC-NVK) deze middag op de persconferentie.

“De NV Brugge Retail, is de juridische entiteit die de uitbating van de winkel verzorgt. De NV Brugge Retail is voor 99% eigendom van de GBRA en voor 1% eigendom van Carrefour België. De GBRA is tevens ook de financiële eigenaar van Carrefour België. De conclusie is dat de nieuwe franchisehypermarkt evenzeer een echte carrefourwinkel is”, aldus de nationaal secretaris van de distributiesector bij de christelijke bediendevakbond.

Zijn Franstalige collega bij CNE, Irène Pètre (op de foto naast Chris), verwoordde het surrealisme bij de distributieketen als volgt: ‘Blauwe Toren, ceci n’est pas un Carrefour’.

“De huidige indeling in paritaire comités in de distributie (vijf mogelijkheden) is achterhaald én is een regelrecht wapen in handen van gevaarlijke geesten die winstbejag boven welzijn en welvaart van een ganse samenleving stellen”, besloot Vandroogenbroeck.

Dat de vakbonden deze achteruitgang onaanvaardbaar vinden, blijkt uit de stakingsaanzegging die ze deden. Morgen gaat het gemeenschappelijk vakbondsfront LBC-CNE-BBTK-SETCA de hoofdzetel en de winkel op de olympialaan in Evere proberen af te sluiten. Of dit zonder slag of stoot zal lukken, is te betwijfelen. Tijdens de nationale actiedag voor meer koopkracht op 6 oktober hield Carrefour de deurwaarder en zelfs de politie erbij om het stakingspiket te laten verwijderen. Afwachten of het morgenochtend vanaf 6 uur opnieuw tot een confrontatie komt.

Op woensdag 22 oktober willen de vakbonden de opening van de nieuwe winkel in Brugge verhinderen. Ook in andere Carrefourwinkels zal het personeel solidair de komende dagen en weken acties voeren.

Bekijk de foto's van de persconferentie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten