maandag 20 oktober 2008

Vanavond verzoeningsvergadering bij Cytec in Drogenbos

De vakbonden en de directie van Cytec gaan vanavond om 19 uur, na een week staking, opnieuw samen aan tafel zitten. “En dat gebeurt onder leiding van de voorzitter van het paritair comité van de scheikunde”, meldt vakbondssecretaris Hubert Pricken (midden foto) van ACV Energie-Chemie van aan de bedrijfspoort.

“Het stakingspiket blijft staan tot na de verzoeningsvergadering. We zullen na de vergadering aan de werknemers het resultaat bekend maken en zij zullen dan beslissen of er verder gestaakt wordt”, blikt Pricken vooruit.

Cytec Specialty Chemicals maakt grondstoffen voor de textiel- en verfindustrie, onder meer watergedragen harsen. Het is gevestigd op het oude bedrijventerrein van Union Chimique Belge langs het kanaal van Charleroi in Drogenbos. Bij dit Amerikaans bedrijf werken om en bij de 150 arbeiders, 200 bedienden en 150 kaderleden.

Omdat twee verzoeningsvergaderingen begin deze maand niets opleverden, wordt er vanaf vorige maandag dag en nacht een stakingspiket gehouden door het ACV en het ABVV. “Wij vragen een verlenging van de CAO die we in 2004 afgesloten hebben”, zegt Hubert Pricken van ACV Energie-Chemie. “In die CAO wordt een werkzekerheid van twee jaar gegarandeerd. In 2006 werd deze CAO met twee jaar verlengd en nu vragen we opnieuw een verlenging voor twee jaar, niet meer of niet minder”, stelt de ACV-woordvoerder van de arbeiders bij Cytec. De bedienden die aangesloten zijn bij het ACV worden er vertegenwoordigd door LBC en het Franstalige CNE.

In 2004 werd de CAO ondertekend na een staking die drie dagen duurde. Vandaag ligt het werk al een week stil. “Een aantal kaderleden zijn wel aan de slag, maar bij de arbeiders is de solidariteit unaniem”, aldus Pricken. En die arbeiders houden er de moed in, ze hebben een heus tentenkamp opgeslagen vóór de ingang van het bedrijf. Aan ambiance ontbreekt het er niet, een dj zorgt voor muziek en je wordt er getrakteerd op een bekertje glühwein. Bekijk hier enkele foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten