donderdag 16 oktober 2008

ACV ondersteunde actie voor het recht op voedsel in Brazilië

ACV Brussel-Halle-Vilvoorde ondersteunde gisterenmiddag een actie aan het gebouw van de diplomatieke missie van Brazilië bij de Europese Unie. Er werd actie gevoerd tegen het grondbeleid en voor het recht op voedsel in Brazilië.

Naar aanleiding van de wereldvoedseldag werd er aan de Braziliaanse diplomatieke missie op de Franklin Rooseveltlaan in Brussel actie gevoerd door een aantal (internationale) organisaties waaronder het Comité België-Brazilië, FIAN en Wervel.

FIAN staat voor Foodfirst Information and Action Network en strijdt tegen de schendingen van het recht op voedsel ( http://www.fian.be/ ). Wervel is de Wergroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw en werkt rond duurzame, ecologische landbouw in boerenhanden en rond een directere band tussen producent en consument ( http://www.wervel.be/ ).

Ook een inheemse vertegenwoordiger van de Guarani-indianen nam deel aan de actie in Brussel. Deze bevolkingsgroep uit Zuid-Brazilië wordt uitgebuit door massale investeringen in suikerrietplantages voor de productie van bio-ethanol. Ze hebben een acuut gebrek aan grond om nog te kunnen jagen, telen en vissen.

De actievoerders stellen dat het huidige Braziliaanse grondbeleid een gebrek aan respect voor fundamentele mensenrechten vertoont. Een delegatie van de deelnemende organisaties werd ontvangen door de Braziliaanse diplomatieke missie.

Luc Debast die namens de internationale werkgroep van het ACV deel uitmaakte van de delegatie zei na de ontvangst: “we hebben als democratische vakbond aan de Braziliaanse overheid duidelijk gemaakt dat de vrijheden van de organisaties die op het Braziliaanse platteland actief zijn, dienen gerespecteerd te worden. We weten bijvoorbeeld dat er gerechtelijke procedures zijn opgestart tegen MST, de beweging van landloze boeren in Brazilië. Opkomen voor waardig werk in het Zuiden, betekent ook de strijd voor grond van een organisatie zoals MST ondersteunen.”

Bekijk hier de fotoreportage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten