vrijdag 31 oktober 2008

Grimmige opening van Carrefour in St.-Agatha-Berchem

De Carrefour in Sint-Agatha-Berchem is deze ochtend iets na 9 uur open gegaan. De directie heeft daarvoor twee gerechtsdeurwaarders en vijftien agenten ingeschakeld waarvan vijf in burgerkledij.

De directie riep iets na 9 uur de werknemersafgevaardigden van de christelijke en socialistische vakbond in de winkel met het voorwendsel om te onderhandelen. Gerechtsdeurwaarder Philippe Bourdeaud’hui (dezelfde als vorige zaterdag bij de actie in Oudergem) ging met het dwangbevel van de rechtbank in de hand echter over tot het opvragen van de identiteitsgegevens van de vakbondsafgevaardigden. Hierop verlieten de afgevaardigden de winkel en deelden ze hun ongenoegen mee aan de andere actievoerders.

De politie duwde de actievoerders verder weg van de uitgang en het kwam tot schermutselingen waarbij een militant van de Franstalige bediendevakbond CNE in gevechtsstijl op de grond werd gesleurd door de agenten in burger. Bekijk hier de beelden van Indymedia. Voor de militant werd het zijn tweede opeenvolgende aanhouding. Vorige zaterdag werd hij ook al opgepakt bij de actie aan de Carrefour in Oudergem.

Carrefour zei na de acties van afgelopen zaterdag open te staan voor een dialoog, maar heeft sinds dinsdag de deur voor onderhandelingen dichtgeslagen. “Carrefour heeft zoveel amendementen ingediend dat het compromisvoorstel uitgewerkt door de sociaal bemiddelaarster volledig uitgehold is. Deze houding van misprijzen voor elk compromis is betreurenswaardig”, staat in de persmededeling van het vakbondsfront.

Ondanks het feit dat de gerechtsdeurwaarders hun werk doen en de beslissing van de rechterlijke macht uitvoeren, kunnen we bij deze acties toch vragen stellen bij hun onafhankelijkheid en hun houding tegenover de actievoerders. De deurwaarders worden immers betaald door Carrefour. “De manier hoe je die taak invult en met de actievoerders omgaat, bepaal je voor een groot stuk zelf. Verwacht van mij geen kritiek op mijn collega”, zei de tweede gerechtsdeurwaarder die vanochtend in Sint-Agatha-Berchem zijn dagtaak startte en nadien verhuisde naar de Carrefour van Drogenbos. Daar ging ook het personeel aan het staken nadat de gebeurtenissen van Sint-Agatha-Berchem hen bekend raakten.

Drie Carrefourwinkels in Henegouwen blijven vandaag gesloten.

Bekijk de fotoreportage van een bewogen actievoormiddag hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten