donderdag 6 november 2008

Zat Minister Turtelboom op het vliegtuig naar Manila samen met de ACV-reizigers?

Zat Annemie Turtelboom op het vliegveld naar Manila samen met de ACV- reizigers? Daarover is een polemiek ontstaan naar aanleiding van het artikeltje 'Ongehoord' in het dagblad De Morgen (van dinsdag 4 november op pagina 4).

De Filippijnenreizigers meenden Annemie Turtelboom herkend te hebben tijdens hun heenvlucht op 27 oktober. In de luchthaven van Manila zagen ze wachtenden met een bord waar haar naam op stond… Dat ze in de Filippijnen was blijkt niet te kloppen, aldus haar kabinet. Haar aanwezigheid op het Global Forum on Migration and Development in Manila was begin oktober aangekondigd op de officiële website van het forum. Zij zou er een toespraak houden. Op de agenda die later op de site te vinden was, stond als spreker: "Rudi Veestraeten, Special Envoy for Immigration and Asylum Belgium".

Wat het aantrekken naar België van 3.000 verpleegsters betreft, verscheen in juli 2008 een artikel hierover op de site van de krant Daily Inquirer .

In dit artikel staat: "The government is seeking a bilateral labor agreement with Belgium that would allow the employment of 3,000 Filipino nurses, particularly those specializing in geriatrics and pediatrics, in the European nation, said a former labor attaché there. In an interview, Ciriaco Lagunzad III, former Philippine labor attaché to Brussels and now executive director of the National Wages and Productivity Commission (NWPC), said he hopes that talks on the agreement will move forward during the Second Global Forum on Migration and Development, which the Philippines will host in October."
Vertaald : "De filippijnse regering plant een bilaterale overeenkomst met België betreffende de tewerkstelling in de Europese unie van 3000 Filippijnse verpleegkundigen, meer specifiek deze gespecialiseerd in geriatrie en pediatrie. Dit zegt de voormalige arbeidsattaché Ciriaco Lagunza III dewelke nu de functie uitoefent van afgevaardigde directielid in de Nationale Loon en Productiviteitscomissie. Hij hoopt dat de gesprekken betreffende de overeenkomst verder zullen gezet worden op het Tweede Globaal Forum over Migratie en Ontwikkeling dewelke in de Filippijnen zal plaatsvinden eind oktober.

Deze verschillende feiten werden door de reizigers aan mekaar gelinkt. Vandaar het relaas op deze weblog. Daarbovenop kwamen hun ervaringen van het moment, als inleefreizigers: het te zien en te horen krijgen van deskundigen ter plekke dat ettelijke tienduizenden verpleegsters (en omgeschoolde dokters) migreren waardoor de gezondheidszorg in de Filippijnen het zwaar te verduren krijgt. Een paar van de inleefreizigers werken in de gezondheidssector in België, waar ze syndicaal actief zijn en ijveren voor een verlaging van de werkdruk en werklast, voor betere arbeidsvoorwaarden en verloning… Eigenlijk voeren hun collega's in de Filippijnen dezelfde strijd.

In elk geval zullen we de bilaterale overeenkomst tussen België en de Filippijnen over het sturen van Filippijnse verpleegsters, waar ongetwijfeld sprake van is (dixit het artikel), onderzoeken en opvolgen.

Auteurs: Caroline Vanpoucke en Johan Fobelets,
namens de ACV-reizigers in de Filippijnen die uiteindelijk met 8 zijn, nadat Steven omwille van familiale redenen moest afhaken. Meer info over de 8 syndicalisten lees je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten